4 LinkedIn missers die je beter niet kunt maken

Deze blog verscheen ook op De Ondernemer.

Met een gebruikersdichtheid van 90% in Nederland is de kans groot dat je een LinkedIn profiel hebt. Ben jij een actieve gebruiker of log je slechts af en toe in om je profiel bij te werken?

Ondanks dat LinkedIn in Nederland het grootste professionele netwerk is, wordt het door veel mensen nog niet effectief ingezet. Wanneer je weet hoe je LinkedIn in je voordeel kunt gebruiken kun je jezelf namelijk positief in de kijker spelen bij potentiële werk- en opdrachtgevers.

Aangezien mensen tegenwoordig alleen al op basis van je LinkedIn profiel kunnen besluiten of ze zaken met je willen doen, is het op orde hebben van je profiel daarom cruciaal.

Toch kom ik dagelijks dingen tegen die niet op LinkedIn thuishoren of op de verkeerde plaats worden gepubliceerd. In deze blog bespreek ik het verschil tussen een statusupdate en een artikel, waar je jouw bericht het beste kunt plaatsen en hoe je 'missers' kunt voorkomen. 

Update versus artikel
Bij veel sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter is een artikel hetzelfde als een (status)update. LinkedIn maakt hier een onderscheid in. Een (status)update bij LinkedIn komt bij je ‘activiteit’ en dus op je tijdlijn te staan. Je bericht zal na een tijdje op de achtergrond raken en verdwijnen voor je publiek.

LinkedIn blog 1.jpg

Wanneer je een artikel schrijft verschijnt je bericht prominent op je profiel, direct onder je foto. (zie afbeelding) Het is één van de eerste dingen die mensen zien wanneer ze je profiel bezoeken. Je laatste drie artikelen zijn zichtbaar op je profiel en blijven in de blog sectie staan.

Wat is LinkedIn Pulse?
Sinds februari 2015 is het mogelijk om een artikel te schrijven, oftewel te bloggen op LinkedIn.

Het feit dat er wekelijks 130.000 nieuwe Pulse artikelen bijkomen bewijst dat veel mensen deze functie ontdekt hebben. Vooral wanneer je voor het eerst wilt gaan bloggen is het slim om te starten met LinkedIn Pulse. Je hebt namelijk al een publiek (je LinkedIn connecties) dat je kunt bereiken en dit is via andere platformen, zoals een eigen blogwebsite veel lastiger omdat je je publiek nog moet opbouwen.

Wanneer je een artikel plaatst op Pulse zal ongeveer 20% van je LinkedIn netwerk deze blog onder ogen krijgen. Op het moment dat je jouw Pulse post deelt en goed promoot kan dit percentage zelfs toenemen. Wanneer je je artikel ongeveer 20 keer per maand via LinkedIn promoot kun je tot maar liefst 60% van je LinkedIn connecties bereiken.

Download HIER gratis de ‘Ultimate Guide to Master LinkedIn Pulse’

Iedereen kan deze artikelen lezen, of ze nu wel of geen LinkedIn gebruiker zijn en ongeacht of je met ze geconnect bent. Daarom is het van belang goed na te denken over wat je op LinkedIn Pulse wilt publiceren en wat vooral ook niet.

Misser #1: Een update verwarren met een artikel
Doordat LinkedIn onderscheid maakt tussen een statusupdate (update delen) en een post (artikel schrijven) is het niet voor iedere gebruiker altijd helemaal duidelijk waar berichten het beste geplaatst kunnen worden. Hierdoor komen ze op LinkedIn nogal eens op de ‘verkeerde’ plaats terecht.

Een update is geschikt voor het delen van kort nieuws. Je kunt:
– een interessante link, foto of quote delen;
– een nieuwe samenwerking aankondigen;
– een evenement aankondigen;
– een link naar een vacature delen.

Een duidelijk voorbeeld voor het gebruik van een statusupdate is het plaatsen van interessante links. (zie foto). Bijvoorbeeld naar een blog die je gelezen hebt en waarvan je denkt dat die ook interessant is voor je netwerk.

Een artikel is geschikt wanneer je:
1. Lange blogs wilt maken van minimaal 500 woorden;
2. Andere mensen iets wilt leren;
3. Je mening over een bepaald onderwerp wilt laten horen;
4. Je deskundigheid op een specifiek vlak wilt uitdragen.

LinkedIn Pulse is dus vooral bedoeld voor het delen van (eigen) blogs, die professionele en waardevolle informatie bevatten. Toch kom ik nog vaak artikelen tegen die daar niet thuishoren. Hieronder lees je welke dat zijn.

Misser #2: Vacatures delen via het blogplatform Pulse
Vacatures worden vaak gedeeld als artikel via het blogplatform van Pulse. Wat mij betreft horen ze daar niet thuis.

LinkedIn biedt als zakelijk platform genoeg andere mogelijkheden om je vacatures te delen. LinkedIn geeft je hiervoor een tweetal opties.

– Via een link naar de website waar de vacature staat via een statusupdate
– Via LinkedIn Vacatures.

Deze laatste optie vind je onder de menuknop ‘Vacatures’. Wanneer je daarop klikt kun je naar vacatures zoeken via een functietitel, zoekwoord of bedrijfsnaam. Ook kun je er zelf vacatures plaatsen door op ‘plaats een vacature’ te klikken.

Misser #3: Commerciële content spammen
Reclame voor producten of diensten als een artikel delen. LinkedIn Pulse is met name bedoeld voor kennisdeling, niet voor reclame.

Op het moment dat je via LinkedIn toch graag je product of dienst onder de aandacht wilt brengen kun je ervoor kiezen om een Showcase pagina aan te maken. Op deze pagina kun je de producten en diensten van een organisatie als het ware in de etalage zetten. Een Showcase pagina is onderdeel van de LinkedIn bedrijfspagina.

Misser #4: Bedrijfscontent publiceren als artikel op je persoonlijke account
Via LinkedIn Pulse blogs berichten delen die rechtstreeks zijn geknipt en geplakt van de website van de organisatie waarvoor iemand werkzaam is. Bedrijfscontent zoals deze hoort thuis op een bedrijfspagina. Als medewerker kun je die content desgewenst weer met je eigen netwerk delen middels een statusupdate.

Het delen van bedrijfscontent via een artikel op je persoonlijke LinkedIn profiel is niet aan te raden. Stel dat je van baan wisselt, dan blijven deze berichten nog steeds prominent zichtbaar op je LinkedIn profiel.

Als je meer wilt weten over succesvol bloggen op LinkedIn Pulse kun je HIER een gratis guide downloaden.

De ‘rode kaart’ trekken
Voor iedereen die zich stoort aan bepaalde content en vindt dat die niet op LinkedIn thuishoort is er goed nieuws. LinkedIn geeft je namelijk de mogelijkheid melding te maken van updates en artikelen als je vindt dat deze niet op LinkedIn thuishoren. Je kunt deze berichten rapporteren bij LinkedIn. Dit wordt ook wel ‘vlaggen’ genoemd.

Wanneer je een statusupdate wilt rapporteren ga je naar de desbetreffende update en klik je op het pijltje rechts in de hoek, ter hoogte van de naam van de persoon. Als je daarop klikt, zie je ‘Deze update rapporteren’ staan. Door hierop te klikken krijgt LinkedIn een melding van deze update. Zij gaan dan kijken of de content inderdaad niet op LinkedIn thuishoort. Wanneer er sprake is van het overtreden van de LinkedIn gebruikersovereenkomst zal de content door LinkedIn verwijderd worden.

Naast het rapporteren van een LinkedIn update kun je ook een artikel ‘vlaggen’. Ga daarvoor naar de desbetreffende blog op Linkedin Pulse. Scroll vervolgens naar beneden en klik op ‘Rapporteer dit’. Ook dan bekijkt LinkedIn of de content in strijd is met hun gebruikersovereenkomst en verwijderd moet worden.

Wanneer je je stoort aan berichten die niet in strijd zijn met de gebruikersovereenkomst, kun je ervoor kiezen iemand niet meer te volgen. Daarvoor klik je rechtsboven in de hoek op het pijltje, en kies je ‘ontvolgen of verbergen’. Je krijgt dan geen berichten meer te zien, maar de persoon is dan wel nog een LinkedIn connectie en onderdeel van je netwerk.

Tot slot is het reageren op een artikel of update die je stoort niet handig, want zo draag je alleen maar bij aan de verdere verspreiding ervan.

Welke updates/artikelen ben jij tegen gekomen op LinkedIn waarvan je twijfelt of ze op LinkedIn thuishoren? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Wil je weten hoe je jezelf online (beter) kunt positioneren? Vraag dan hieronder de Personal Branding Quick Scan aan.